Jaką kawę pić w gorące dni?
Data publikacji 8 sierpnia 2022Nie masz pomysłu na to, jak się ochłodzić, a jednocześnie pobudzić w upalny dzień? Chciałbyś spróbować czegoś innego niż lemoniady z lodem? W takim razie kawa może być strzałem w dziesiątkę! Jeśli przygotujesz ją w odpowiedni sposób, to będzie zarówno smaczna, jak i przyjemnie chłodna, a ponadto doda ci energii.
Kawa z lodem
Jesteś zwolennikiem kawowej klasyki? Latem, w czasie upałów nie musisz rezygnować z ulubionej małej czarnej – wystarczy, że nieco obniżysz jej temperaturę.
Jeśli wybierzesz dobrą kawę – np. kapsułki od Nespresso – to będzie ona smakowała równie dobrze na ciepło i na zimno. Dlatego przygotuj swoje ulubione ziarna i zaparz je tak jak zawsze. Poczekaj, aż kawa ostygnie i będzie chłodna. Wysoką szklankę wypełnij po brzegi kostkami lodu. Jeśli masz ochotę, wsyp też do niej odrobinę cukru trzcinowego. Następnie całość zalej wcześniej przygotowaną kawą, dodaj kilka ziaren wanilii i wymieszaj. W ten sposób powstanie wyśmienita, kawowa lemoniada!
Kawowe cold brew
Kawa cold brew to nic innego jak mała czarna „parzona” na zimno. Do jej przygotowania także warto wybrać dobrą, a przede wszystkim aromatyczną kawę. Szczególnie dobrze sprawdzą się kawy z Kenii i Kolumbii. Mają one dość intensywny smak, jednak czuć w nich również przyjemne nuty owoców.
Cold Brew to idealna propozycja na lato, jednak zanim napój ten będzie gotowy, trzeba będzie wykazać się cierpliwością. Do jego przygotowania warto wykorzystać szklaną, dość dużą butelkę oraz czystą, przefiltrowaną wodę – dzięki temu nic nie będzie zaburzać smaku kawy.
Do naczynia wsyp ok. 70 g zmielonych ziaren. Następnie zalej je 1 l chłodnej wody. Butelkę zamknij i wstaw do lodówki. Powinna ona tam spędzić przynajmniej ok. od 9 do 10 godzin. Im dłużej pozostawisz butelkę z kawą w lodówce, tym będzie ona mocniejsza i wyrazistsza w smaku. Dlatego sam zdecyduj, na jakie cold brew masz ochotę i wyjmij je wtedy, gdy będzie miało ono dla ciebie idealny aromat.
Kawa dla tych, którzy nie liczą kalorii
Kawa z lodami to przysmak pomiędzy deserem a chłodnym napojem. Jednak w szczególnie upalne dni nie warto odmawiać sobie takiej zimno-słodkiej przyjemności.
Zaparz kawę w kapsułkach – o której więcej dowiesz się na https://www.nespresso.com/pl/pl/ – i poczekaj, aż ostygnie. Na dnie wysokiej szklanki ułóż cienkie, schłodzone plasterki bananów, rodzynki lub wlej syrop karmelowy, waniliowy. Następnie przeleje do niej chłodną kawę. Do napoju dodaj gałkę lodów śmietankowych, a całość wykończ bitą śmietaną. Jeśli zależy ci na efekcie „wow” ozdób kawę pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi. Gotowy napój podawaj ze słomką.
Wyborne frappé
Frappé to grecka, mrożona kawa, którą można przygotować niemal błyskawicznie. Powstaje eona z kawy rozpuszczalnej, lodu i mleka.
Aby szybko w domowych warunkach przygotować ten napój, wykorzystaj shaker do drinków. Wsyp do niego dwie łyżki kawy rozpuszczalnej, łyżeczkę cukru, trzy łyżki wody i mleka. Następnie energicznie nim potrząśnij. Powstałą piankę przelej ostrożnie do szklanki, a zaraz potem powoli wlej do niej ok. 120 ml mleka. Kawa ta jest przyjemnie puszysta, chłodzi, a najlepiej smakuje pita przez słomkę.