Przepisy na ciasta wigilijne
Data publikacji 24 stycznia 2022
Boże Narodzenie to szczególne święta, obchodzone przez wszystkich katolików. W dzień poprzedzający je przygotowujemy potrawy, które według tradycji spożywane są podczas wieczerzy wigilijnej.
Jakie ciasta na wigilię
Jak na święta przystało, w wigilię przygotowuje się według tradycji 12 potraw. Potrawy są dość zróżnicowane, a wśród nich znajdziemy smaczne ciasta, które zazwyczaj goszczą na stole tylko na wyjątkowe okazje – są to: sernik, drożdżowy makowiec oraz piernik.
Pomimo że ciasta te znane są każdemu i spożywamy je nie tylko w wigilię oraz święta Bożego Narodzenia, to jednak w te dni mają one szczególne dodatki, w postaci kandyzowanych owoców, rodzynków, kokosu, suszonej żurawiny oraz innych, niecodziennych składników. Te dodatki sprawiają, że ciasta wydają się nam smaczniejsze, co podnosi rangę świąt.
Przepisy na ciasta świąteczne
Oto przepisy na świąteczny sernik, makowiec oraz piernik.
Sernik wigilijny
Ciasto kruche na spód
Składniki:
200 gramów mąki
100 gramów masła lub margaryny
50 gramów cukru
Wszystkie składniki należy zagnieść w kulę i schłodzić w lodówce.
Składniki na nadzienie
1 kilogram sera trzykrotnie zmielonego,
1 budyń w proszku,
5 lub 6 żółtek,
5 lub 6 białek,
250 gramów cukru,
kandyzowane owoce,
rodzynki,
inne owoce suszone.
Połowę ciasta kruchego wyłożyć na blaszkę, podpiec na złoty kolor. Ser, żółtka, cukier, budyń i wszystkie owoce połączyć ze sobą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, całość wylać na podpieczony spód. Na wierzchu rozłożyć kratkę z pozostałego ciasta kruchego, wsunąć do piekarnika i piec około 1 godziny. Po wystudzeniu można polać sernik polewą czekoladową i posypać kokosem.
Makowiec drożdżowy
Przygotować według tradycyjnego przepisu ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu rozwałkować je i nałożyć na wierzch nadzienie, przygotowane z:
500 gramów zmielonego i sparzonego maku,
250 gramów cukru,
białka z jednego jajka lub całe jajko,
kandyzowanych owoców.
Nadzienie można zastąpić gotową masą z puszki.
Składniki razem wymieszać i rozłożyć na cieście, które należy zwinąć w rulon. Tak przygotowane ciasto można włożyć do podłużnych foremek lub tortownicy z kominkiem. Piec około 40 minut. Po wystudzeniu można polać lukrem zrobionym z łyżki soku z cytryny z cukrem pudrem i posypać kokosem.
Piernik staropolski
500 gramów mąki pszennej
3 łyżki miodu
250 gramów cukru
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki przypraw do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
pół kostki masła lub margaryny
1 szklanka mleka
2 jajka
owoce kandyzowane
rodzynki
posiekane migdały, orzechy
Wszystkie składniki dobrze połączyć, ciasto wlać do przygotowanej foremki. Piec około 50 minut w 190 stopniach.
Po wystudzeniu wyjąć z foremki i oblać roztopioną czekoladą. Można wierzch posypać posiekanymi orzechami i kokosem.
Wszystkie przedstawione ciasta są bardzo smaczne i znakomicie podkreślą świąteczną atmosferę.
jakie ciasta na wigile